10. ünnepélyes duális gépészmérnöki aláírási ceremónia

Idén is ünnepélyes keretek között kötöttek szerződést a duális gépészmérnöki képzés elsőéves hallgatói a programban részt vevő partnercégekkel.

A rendezvényt szeptember 20-án tartottuk, az aláírási ceremónián az egyetem, a város és a vármegye vezetői, valamint a céges partnerek képviselői is jelen voltak, akik közreműködtek a tíz éve működő gépészmérnöki szak megalapításában és fejlesztésében.

Kozsik Tamás, az ELTE Informatikai Kar dékánja nyitotta meg az eseményt,

hangsúlyozva az egyetem elkötelezettségét a minőségi oktatás iránt, és kiemelte a cégekkel való együttműködés fontosságát. Szavai szerint a duális képzés jól tükrözi ezt a szemléletet.

Lenkai Nóra, az ELTE Savaria Egyetemi Központ rektori biztosa felhívta a figyelmet arra,

hogy a szombathelyi műszaki szakok iránt idén is nagy volt az érdeklődés, és kiemelte, hogy a gépészmérnöki szak hallgatói technológiai újítások létrehozói és alkalmazói lesznek.

Kollár László, az ELTE IK Savaria Műszaki Intézet igazgatója beszámolt arról,

hogy a szak 2015-ös indulása óta több mint kétszáz hallgató szerzett alap- és mesterfokú diplomát. Rámutatott, hogy az idei év mérföldkő az intézet életében: nemzetközi hallgatók először szereztek gépészmérnöki diplomát, és elindult a magyar nyelvű mesterképzés is. Az őszi félévben összesen nyolcvannyolc diák vesz részt a duális képzésben, közülük harmincan most kötöttek szerződést a gyakorlati képzést biztosító partnerekkel.

Majthényi László, a Vas Vármegyei Önkormányzati Közgyűlés elnöke kiemelte,

hogy mára hagyománya van a gépészmérnöki képzésnek az ELTE Savaria Egyetemi Központban, és hangsúlyozta a céges partnerek szerepét a szak fennmaradásában. Telek Miklós, a Vas Vármegyei Kormányhivatal igazgatója kiemelte a képzés egyedülálló duális jellegét, amely versenyképes tudást biztosít a hallgatóknak.

László Győző, Szombathely alpolgármestere a szakot sikertörténetnek nevezte,

és hangsúlyozta, hogy a város a kezdetektől fogva fontos szereplője az együttműködésnek. A hallgatókat arra buzdította, hogy éljenek a lehetőséggel, mivel Szombathely nemcsak egyetemi városként, hanem családalapításra is ideális hely.

Takács Balázs, a TDK Hungary Components Kft. ügyvezető igazgatója arra biztatta a hallgatókat,

hogy a megszerzett tudást kamatoztassák a gyakorlati helyükön, támogatva ezzel a régió fejlődését. Hangsúlyozta, hogy a szakmai ismeretek mellett a szorgalom és a kitartás is fontos készségek.

Az aláírási ceremónia keretében az elsőéves hallgatók képviseletében egy-egy diák szerződést kötött partnercégükkel:

  • az Ames Hungária Kft. 1 fő,
  • a BPW Hungária Kft. 4 fő,
  • az Opel Szentgotthárd Kft. 1 fő,
  •  a Schaeffler Savaria Kft. 18 fő, 
  • a TDK Hungary Components Kft. 5 fő

Az eseményen aláírták a Festo Automatika Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-vel kötött új együttműködést is.

Galéria