Prof. Dr. Sidor Jurij, az ELTE Informatikai Kar kutatásért és innovációért felelős dékánhelyettese, Franciaországban tartott plenáris előadást a sikeres kutatásairól

Prof. Dr. Sidor Jurij Metzben, Franciaországban tartott plenáris előadást (key-note lecture) az ICOTOM20 (International Conference On Textures Of Materials) magas rangú nemzetközi konferencián a legutóbbi tudományos fejlesztésekről. Idén huszadik alkalommal került sor az anyagtudományok területén zajló magas presztízsű tudományos eseményre, mely 1969-ben kezdődött. A nemzetközi konferencián 340 kutató vett részt 33 országból.

A konferencián prezentált eredmények a TKP2021-NVA-29 számú projekt keretében születtek meg. A plenáris előadása összefoglalja a tématerületi kiválósági projekt harmadik pillér tevékenységeit: Biztonság és adatvédelem az anyagtechnológiai, ipar 4.0 és energetikai területeken.

A kutatás újdonsága az, hogy a Savaria Műszaki Intézetben létre lett hozva egy új módszer, amely által effektív módon vizsgálható az anyagokban lévő belső hibák és szubstruktúrák fejlődése. A tudományos eredményeket professzor úr együtt fejlesztette a két doktorandusz hallgatójával, Purnima Chakravartival és Bátorfi János Györggyel. A kapott eredményekből megszületett egy hatékony numerikus modell, amely által elemezhetők az anyagok keményedési és felépülési jelenségei a gyártási folyamat során.

A plenáris előadáson kívül, Prof. Dr. Sidor Jurij, „Textura és anizotrópia” szekció elnökeként és poszterek bírálójaként is támogatta a konferenciát.