Sarkvidéki konferencián vett részt Prof. Dr. Kollár László és Ibrahim Rotich

A sarkkörön túl rendezték meg az IWAIS2024 (International Workshop on Atmospheric Icing of Structures) elnevezésű nemzetközi konferenciát, aminek témája olyan szerkezetek légköri jegesedése mint a villamos távvezetékek, szélerőmű lapátok vagy repülőgépszárnyak, illetve újabban a drónok jegesedésének problémája is felmerült. A konferencia helyszíne a Norvégia északi részén elhelyezkedő Narvik volt 2024. június 18-21-ig. A konferenciát először 1982-ben rendezték meg, most pedig immár 20. alkalommal került rá sor. A résztvevők a témában a világ vezető egyetemi kutatói és ipari szakemberei, akik legújabb kutatási, fejlesztési eredményeikről tartottak előadásokat.

A távvezetékeket erő légköri hatások, mint a szél és a jég, ill. a jég lehullása, a vezeték olyan lengését eredményezhetik, ami a szerkezet valamelyik elemében kárt okozhat, vagy akár tönkre is teheti. Kollár László előadásában egy olyan módszert mutatott be, ami ezeknek a lengéseknek a csillapítására alkalmas aktív szabályozás alkalmazásával. A konferencián részt vett PhD hallgatója, Ibrahim Kipngeno Rotich is, aki előadásában bemutatott egy olyan módszert, ami a szélerőmű lapátok alakjának meghatározásánál figyelembe veszi a jegesedési körülményeket. Erre azért van szükség, mert a jég jelentősen megváltoztathatja a lapát alakját, ezáltal az aerodinamikáját, és ez a szélerőmű teljesítményének jelentős csökkenéséhez vezet. A konferencián több ország kutatóival személyes beszélgetéseken keresztül is sikerült egymás kutatásait megismerni. Európából Narvikban és Trondheimben dolgozó norvég egyetemi kollégákkal, továbbá dán és cseh kutatókkal került sor eszmecserére, akikkel közös európai pályázatokra is lehetőség nyílhat. Európán kívül pedig egyrészt kanadai kutatókkal Chicoutimiből, Quebec tartományi egyeteméről, akik korábban Kollár Lászlónak munkatársai is voltak. Továbbá sikerült elmélyíteni a kapcsolatot a kínai Chongqing Egyetem kutatóival is, ahol egy jelentős méretű kutatócsoport dolgozik a területen, és akik korábban már kétszer is megrendezték az IWAIS konferenciát.

Kollár László konferencia részvételét az ELTE Tudományos Tanácsának elnyert pályázata, valamint a TKP2021-NVA-29 projekt támogatta. Ibrahim Rotich részvételét az ELTE Környezettudományi Doktori Iskola, az ELTE Informatikai Kar, és az ELTE Talent Support elnyert pályázata támogatta.